Ile zębów ma człowiek?
Pytanie niby banalne, ale czy na pewno wiemy ile zębów ma dorosły człowiek? A dziecko? Kiedy zaczyna się ząbkowanie i jaka jest kolejność wyżynania się zębów? Czy warto dbać o mleczaki skoro i tak wypadną? I czym są mamelony? Odpowiedzi na te i inne pytania dotyczące uzębienia człowieka, znajdziecie w dzisiejszym wpisie.
Kolejność wychodzenia zębów
Zacznijmy od tego, że zawiązki zębów mlecznych i stałych powstają w naszym organizmie już podczas życia płodowego (mleczne ok. 6-7 tygodnia ciąży, stałe ok. 20). Właśnie dlatego tak dużo mówi się o właściwej diecie kobiet w ciąży i o tym jak duży wpływ ma ona na właściwy rozwój dziecka.
Pierwsze zęby mleczne w jamie ustnej malucha pojawiają się w okolicach 6 miesiąca życia i są to siekacze przyśrodkowe dolne (czyli tzw. jedynki). Następnie wyżynają się siekacze boczne (dwójki), pierwsze zęby trzonowe, kły i na końcu drugie zęby trzonowe. Objawy towarzyszące ząbkowaniu to najczęściej zwiększone wydzielanie śliny, utrata apetytu u dziecka, gorączka, tkliwość dziąseł, nerwowość, zaburzenia snu. Cały proces kończy się między 21 a 31 miesiącem życia dziecka. Maluch, u którego pojawiły się już wszystkie zęby mleczne ma ich 20, po 10 w szczęce i żuchwie. Są to siekacze, kły i trzonowce. W uzębieniu mlecznym nie występują więc zęby przedtrzonowe.
Co ciekawe samo pojawienie się zęba nie oznacza, że jest on już w pełni rozwinięty. Proces ten trwa jeszcze przez ok. 2 - 3 lata.
Około 4 roku życia w jamie ustnej dziecka powstają tzw. luki fizjologiczne czyli mówiąc najprościej, przerwy między zębami. Jest to skutek wzrostu szczęki i żuchwy. Natomiast około 6 roku życia rozpoczyna się wyżynanie zębów stałych, które kończymy mając około 25 lat.
Mleczaki są ważne!
Niejednokrotnie w naszym sklepie stacjonarnym słyszymy stwierdzenie, od którego aż włos jeży się na głowie. O czym mowa? "Przecież o mleczaki nie trzeba dbać, i tak wypadną". Absolutnie się z tym nie zgadzamy, dlatego na każdym kroku, czy to podczas rozmów z rodzicami, którzy przychodzą do sklepu HappyDental, czy prowadząc zajęcia z dziećmi w przedszkolach powtarzamy, że MLECZAKI SĄ WAŻNE, a ich stan ma ogromny wpływ nie tylko na zęby stałe, ale także na powstawanie wad ortodontyczych, czy problemów logopedycznych.
Przypominamy także, że za zdrowie zębów dzieci do 18 roku życia odpowiadają ich rodzice i to na nich ciąży obowiązek nauczenia dziecka właściwego dbania o higienę jamy ustnej.
Zęby stałe
Dorosły człowiek ma od 28 do 32 zębów stałych. Skąd taki przedział? Otóż górna wartość zakłada posiadanie wszystkich ósemek czyli tzw. zębów mądrości, co obecnie nie jest w cale takie oczywiste. Coraz częściej zdarza się bowiem, że zęby te nie rozwijają się w jamie ustnej lub po prostu z braku miejsca musza zostać usunięte. Ma to związek z ewolucją i faktem, iż obecnie poprzez rozdrabnianie oraz obróbkę termiczną pokarmów, a co za tym idzie łatwiejsze ich spożywanie nasze szczęki stają się mniejsze. Mówi się nawet o tym, że biorąc pod uwagę zmiany w naszym sposobie odżywiania, tendencję do spożywania rozdrobnionych pokarmów typu kremy, puree, smoothie z czasem ewolucyjnie mogą zaniknąć nam także drugie zęby trzonowe, czyli siódemki.
Jeśli chodzi o podział zębów stałych, zarówno w szczęce, jak i żuchwie mamy po 4 siekacze (2 przyśrodkowe i 2 boczne), 2 kły, 4 przedtrzonowce (zęby 4 i 5) oraz 3 trzonowce (6,7,8). Oczywiście wymienione zęby to pary, występujące symetrycznie po obu stronach szczęki/żuchwy, a każdy z nich pełni swoją określoną funkcję.
- SIEKACZE - czyli zęby 1 i 2, mają kształt klina i służą do odgryzania kęsów pokarmu. Na brzegu siecznym/tnącym młodych siekaczy występują trzy guzki zwane mamelonami, które z czasem ulegają starciu.
- KŁY - oznaczone jako trójki, kształtem przypominają stożek i są najdłuższymi zębami człowieka. Mają też najdłuższe korzenie spośród wszystkich zębów. Ich funkcją jest przytrzymywanie oraz rozdrabnianie pokarmu .
- PRZEDTRZONOWCE - tzw. czwórki i piątki, posiadają dwa guzki na powierzchni okluzyjnej (żującej) dzięki czemu rozgniatają i rozcierają pokarm.
- TRZONOWCE - zęby 6, 7 i 8, na powierzchni zgryzowej posiadają (najczęściej) 4 guzki. Mają największą powierzchnię żującą, dlatego to na nich miażdżymy i rozcieramy jedzenie.